Tips för dig som ska flytta inom Stockholm

Bor du i Stockholm och ska flytta till ett annat område finns det flera sätt att göra det på. Ska du till exempel flytta till en bostad i närheten av där du redan bor, kan det vara besvärligare att hyra en flyttfirma med en stor flyttbuss än att hyra en liten buss på en bensinmack eller ett släp. Det är svårt att komma fram i vissa delar av Stockholm, mycket trafik och många gator är återvändsgator, vissa gator är trånga och det kan därför vara svårt att parkera en stor buss.

Flytta till en ny bostad längre bort

Om du däremot ska flytta till en ny bostad på andra sidan stan, är det inte fel att ta hjälp av en flyttfirma. I Stockholm finns det många firmor att ta hjälp av och det är därför viktigt att du tar reda på vad de olika firmorna hjälper till med. Läs först på de olika firmornas hemsidor och bilda på så sätt dig en bild hur de verkar vara. De du tycker verkar vara i din smak kontaktar du och ber dem mejla en offert.

Läs noga igenom alla offerter, kolla även upp om firman har F-skattsedel, och att de har yrkestrafiktillstånd. Transportstyrelsen har uppgifter om det och om du besöker deras hemsida, söker du på firmans organisationsnummer. När du bestämt dig för en flyttfirma, kontaktar du dem och bestämmer hur flytten ska gå till. Vill du att de packar ner alla saker i kartonger och du inte förbereder någonting, eller vill du förbereda vissa saker själv. Hur du tänkt dig kan bero på hur mycket pengar du vill lägga ner på flytten.

Flytta där städning ingår

Det finns ett flyttfirmor som städar när allt är tomt. Har du en budget för det, är det värt varje öre. Även om du städat regelbundet under alla år du bott i din bostad, finns det vissa ställen som du kanske inte komma åt ordentligt. Det är jobbigt nog med en flyttning, så varför ta ut dig med en krävande flyttstidning.

Om du vill kan du få hjälp med din flyttstädning med hemfrid, de har både kollektivavtal och utbildad personal. De har eget städmaterial som är tillverkat i Sverige och bra för miljön. Du har även rätt till RUT-avdrag om du bestämmer dig för flyttstädning. Du betalar 50 procent av kostnaden och Skatteverket står för 50 procent som de betalar direkt till firman. Det betyder att du inte behöver ligga ute med några pengar. Om du anlitar Hemfrid behöver du inte lämna kvar städmaterial, de har egna. De gör en grundlig städning, tar till exempel bort även aska från öppna spisen eller kakelugnen. Alla rum städas ordentligt, från golv, lister, skåp, persienner och fönstren tvättas.

Väljer du att städa själv

Bor du i en liten lägenhet eller inte har råd att betala för en flyttstädning, är vissa saker bra att tänka på och ett av dessa är att flyttstädning är ett stort projekt, därför bör du göra upp ett schema och dela upp städningen på ett par dagar. Tänk på att alla spikar ska tas bort och de hål som blivit i väggarna ska återställas. Ta rum för rum och damma först av allt, trösklar, väggkontakter och till och med tak. Kyl och frys ska göras rent både inuti, utanpå och de ska även dras ut och göras rent bakom. Glöm inte badrummet!