Att tänka på gällande ditt hem när du åker på semester

Om du planerar att åka på en lite längre semester är det viktigt att du tänker på ditt hem. Kan allt lämnas som det är under tiden du är borta? Har du några husdjur som behöver tas hand om? Växter som behöver vattnas? Inbrottslarm om någon försöker bryta sig in? Nedan följer några tips på saker som är bra att tänka på inför flytten. För mer information: läs också tips hos dinbyggare för saker som är viktiga att tänka på innan du lämnar huset vid en resa.

Skaffa husvakt

En vanlig lösning som många väljer att fixa är en husvakt medan man är borta på semester. Många kan tycka att det känns lite olustigt att lämna sitt hem under en längre period, även om man kanske har en vän som kan komma och ta in posten och vattna blommorna. Många tycker det känns bättre att veta om att hemmet inte står tomt. Om du har den möjligheten kan en husvakt vara ett bra val. Husvakten kan sköta sysslor i hemmet och samtidigt få ta del av mat och sådant som redan finns att tillgå i hemmet.

Stäng av elektricitet och vatten

Förutsatt att du inte bokar upp en husvakt under din semester utan lämnar din bostad tom bör du minimera risken för att en olycka inträffar medan du är borta. Att försöka tömma kylen från färskvaror kan vara smart för att minimera matsvinn. Skippa handlingen veckan innan resan och ät upp så mycket som möjligt. Förövrigt är det viktigt att komma ihåg att dra ut sladdar och liknande som inte fyller någon funktion. Stäng även av vattnet till diskmaskinen och tvättmaskinen, det är onödigt att det står på. Om du är orolig för inbrott kan en lösning vara att koppla in ett gäng lampor i timers. Sätt igång dem framåt kvällen och låt dem vara igång några timmar. På så sätt ser det ut som att någon är hemma, vilket minimerar risken för inbrott. Även om du inte har husvakt kan det ändå vara bra om någon kan komma och titta till huset någon gång under semestern. Lämna en nyckel till en familjemedlem eller vän som har tillgång till bostaden vid behov.

Boka städhjälp när du ändå är borta

Passa på att ta hjälp av experter och boka städhjälp när du ändå är borta! Efter en lång hemresa är det sista du vill att ställa dig och dammsuga. Anlita en städfirma och kom hem till ett skinande rent hem, det finns inget bättre bemötande!

Övriga tips

Om du skaffar en husvakt eller ber en bekant komma och titta till huset någon gång under resan kan det vara bra att du förbereder lite information. Skriv en trevlig lapp och ställ fram en godisskål – det blir en trevlig överraskning för den som hjälper dig hålla ett öga på ditt hem.